Internetoplichter in actie

Laatst gaf ik een lezing aan oud-ondernemers en bestuurders. De oudste deelnemer was 95 dus ik hield het licht. Iets over de invloed van het internet op onze maatschappij. Ondanks dat de presentatie niet iedereen boeide, waren het juist de senioren die na afloop popelden om allerlei vragen te stellen.

De senioren hadden nogal wat verontrustende dingen gehoord. Over het downloadverbod, de NSA en het einde van Windows XP. En natuurlijk over Internet Explorer, die in deze leeftijdsklasse nog behoorlijk populair bleek. Het populairste onderwerp bleek echter; malafide webshops. De aanleiding was een recente uitzending van Tros Opgelicht en omdat de schrik er behoorlijk in bleek te zitten, heb ik de bewuste uitzending bij thuiskomst gelijk opgezocht.

Vooropgesteld; ik heb niet veel met consumentenprogramma’s zoals Kassa, Radar of Opgelicht. Incidenteel lossen ze een probleem op. Veel vaker leggen ze de kinderlijke naïviteit van de Nederlandse consument bloot. Diezelfde consument loopt daarbij stelselmatig weg voor de keuzes die men zelf heeft gemaakt. Dat stoort me. Alsof ik deze mensen heb gedwongen om hun spaargeld naar IJsland te verhuizen. Alsof ik heb geadviseerd om naar die hippe nieuwe energieleverancier over te stappen. Of om de ogen van hun kinderen lekker goedkoop te laten laseren in Turkije. Nee, dat deden ze zelf. Voor het geld.

Consumententelevisie en rekenschap blijken dus geen goede combinatie. Dat geldt ook voor consumententelevisie en digitale onderwerpen. Zoals ik in een ander artikel al eens aanstipte, is het digitale kennisniveau bij de publieke omroep helaas niet erg hoog. Dus maken consumentenprogramma’s van eenvoudige digitale uitdagingen vaak sensationele problemen of opperen simplistische oplossingen die louter tot een onterecht gevoel van zekerheid kunnen leiden. Zo ook nu.

Check!

Toen ik de uitzending van Opgelicht later online terug keek, begreep ik al snel waar de angst vandaan kwam. In plaats van een begrijpelijke uitleg, werden de toeschouwers op meerdere specialisten getrakteerd, hun beschouwing telkens even onduidelijk. Een specialist vertelde zelfs iets over zogenaamde DDOS-aanvallen, hetgeen niets met malafide webshops te maken heeft. Sensatie; check!

Qua oplossing adviseerde Opgelicht haar kijkers om op keurmerken te letten. Beter gezegd; om op de keurmerken Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk van de mediagenieke advocaat Mark Teurlings te letten. Opgelicht had met deze fantastische keurmerken ook een forum opgericht waar consumenten elkaar kunnen waarschuwen voor wanstanden. Simplistische oplossing; check!

Waarom ik die oplossingen simplistisch vind? Omdat iedere oplichter zich eenvoudig kan voordoen als een gecertificeerd lid van Thuiswinkel Waarborg of elk ander webshopkeurmerk. Ondanks dat Opgelicht anders deed vermoeden, gaat het nabootsen van deze keurmerken heel ver en kan het enkele weken duren voordat een oplichter gehoor geeft aan de oproep om ermee te stoppen. In dat geval zijn reeds honderden klanten voor vele duizenden euro’s gedupeerd.

De mazen van de wet

Het misbruiken van keurmerken houdt dan trouwens niet op. Oplichters gaan op een andere domeinnaam verder tot er uiteindelijk een nieuw gerechtelijk bevel op de mat ploft. Het maakt dat, behalve oplichters, ook advocaten profiteren van dit principe. Zij worden namelijk betaald door stichtingen zoals Thuiswinkel Waarborg en Webshop Keurmerk, waarvan de contributies variëren van enkele honderden tot tienduizenden euro’s per jaar. Per shop. Euro’s die uiteindelijk door U, de consument, worden opgehoest. Kuch.

Keurmerken zijn dus allesbehalve een garantie om te bepalen of een webshop deugt. Het oprichten van het zoveelste online consumentenforum ook niet. Het internet is bezaaid met fora waarop mensen anoniem hun beklag doen over al-dan-niet geleverde diensten. Fora waarop geen hoor en wederhoor plaatsvindt. Fora waarvan regelmatig blijkt dat consumenten ze misbruiken als pressiemiddel om korting of andersoortige genoegdoening te krijgen. Dat ze daarmee de kostbare reputatie van (web)shops kapot maken, kan ze niets schelen.

Drie echte oplossingen

Als ik in de redactie van Opgelicht zat, zou ik een drietal adviezen geven om de opkomst van malafide webshops te stuiten. Voor de conservatieve kijker zou ik me hebben verdiept in de toekomst van Team High Tech Crime (THTC). Echte politiejongens en -meisjes die tot veel meer in staat zijn dan het incidenteel leegpompen van een pc’tje vol kinderporno. Zij hebben de instrumenten om twijfelachtige webshops op te sporen en direct te sluiten. Ook kan THTC, gelijk de nationale opsporingslijst van de KLPD, een objectieve en dus betrouwbare lijst van online oplichters bijhouden en publiceren. Veel beter dan die klaagfora vol dubieuze klachten en excuses.

Voor de moderne kijker zou ik iets vertellen over Google Trusted Stores. Een initiatief dat binnenkort ook in Nederland wordt geïntroduceerd. Een keurmerk dat in de resultatenpagina van de zoekgigant zichtbaar is en dus niet kan worden misbruikt of nagebootst door oplichters. En ook voor betrouwbare webshops die het keurmerk niet kunnen krijgen, biedt Google uitkomst. De zoekmachine beoordeelt sites immers op hun autoriteit. Iets wat oplichters niet eenvoudig kunnen opbouwen in het organische gedeelte van de zoekmachine. Zeker niet wanneer ze hun malafide webshops steeds verhuizen naar een andere domeinnaam.

Het beste advies om een malafide webshop te herkennen komt echter van mijn opa. Hij leeft al een tijdje niet meer en ik weet zeker dat hij nog nooit een webshop heeft bezocht. Hij leerde mij echter dat als iets te goed is om waar te zijn, dat doorgaans ook zo is. In die zin zijn malafide webshops dus kinderlijk eenvoudig te herkennen. Daarvoor heeft niemand dure keurmerken of advocaten nodig.

15 reacties op “Herken internetoplichters binnen 1 seconde

 1. Ik ben opgelicht door EZTrader.com
  Ben in contact gekomen met EZTrader via internet, met mevrouw Denise de Jong om kapitalen te verdien met Binaire opties. Ik zou in een maand euro 10000 verdienen(31/3/2015 en mocht op mijn verzoek dan de winst en mijn eigen inleg euro 31500 teruggestort krijgen op mijn eigen prive rekening.
  Tot vandaag is beloofd dat ik mijn geld op mijn rekening teruggestort krijg. Tot heden niets ontvangen

  1. Oi P.M.van Hulten,
   (hoe herken je Denise de Jong van Eztrader als oplichtster in 1 sec)
   Ik vraag me wel af of er ook succesvolle klanten zijn van Denise de Jong>
   Bij mijn introductie gaf ze schitterende voorbeelden, maar wilde er niet bij vertellen wie dat waren wegens privacy. Ook wilde ze geen referenties geven van haar studie en werk in Amerika. Ik begrijp er echt niets van. het klinkt allemaal zo officieel. Maar die Eztrader site is gewoon nep. Klopt niets van groene en rode stopllichten, tijdstippen etc.
   Ik heb het 1 keer gevolgd en toen wisselde stoplicht 6 keer van positie in laatste 10 seconden. Volgens een youtube kritisch filmpje van de Amerikaanse ervaren trader over de Eztrader site is het onmogelijk via deze site te handelen. Pure Internet optie site oplichterij goedgekeurd door de AFM Nederland.

   Ik ben in 4 weken tijd 20.000 EUR armer geworden na grote beloftes en winsten van Denise de Jong. Ook naar AFM geschreven dat dit oplichterij is.
   Reactie AFM was dat zij niet over claims gaan.
   In Belgie gebeuren zelfde praktijken.
   Misschien kunnen we samen ook de AFM aanklagen wegens het toelaten wan praktijken van Eztrader en met name Denise de Jong. Misschien is het wel een 1 mans/vrouw zaak. Wel knap opgericht in Cyprus. Ben benieuwd hoeveel mensen met hoeveel geld zijn ingestapt. Er is geen kantoor in Nederland. Gorte vraag is. Wie is Denise de Jong? wat is haar functie bij Eztrader? Er niets te vinden op google, linkedin, facebook. Nergens.
   Ik heb gevraagd om haar referenties uit Amerika waar ze gewerkt en gestudeerd heeft volgens haar.
   Een ding begrijp ik niet. Ze handelt super slecht, geen beveiliging, risico afdekking, hoog inzetten 3x opzelfde. 3x verliezen in 1 minuut.
   Van de 80 trades zijn er 60 verloren gegaan in 4 weken tijd.
   En de winst is naar Eztrader gegaan. vervolgens is mijn account opgeheven.
   Ik heb 20.000 ingezet en er is voor 16.500 EUR gehandeld via Denise de Jong. Ik wilde stoppen en restant en winst terug hebben. Kreeg niets terug.
   Mijn account werd door niet halen van 32 x omzet van 45.000 EUR binnen 90 dagen opgeheven en rekening op 0 gezet. Staat allemaal in Bonus omschrijving contract. Absurde regels natuurlijk. Alle verlies is voor eigen risico en winst voor Eztrader(Denise de Jong). En 32x omzet haal je nooit in 90 dagen. Ook al ben je een supertrader, die van de 100 trades 80 winst maakt. Ik werd na 2 weken misselijk toen ik resultaten zag en Denise de Jong een oplichtster en heks bleek te zijn. Kots kots.
   Politie, AFM doet niets. Het is een legale site goed gekeurd door AFM.
   Dit is gewoon je reinste oplichterij.
   mvg Richard uit Holland Amsterdam

 2. Hi, meneer Hulten, ik ben ook met haar in zee gegaan!!!!!! Hoe staat het er nu voor bij jou!
  Ez trader is toch sponsor van Feijnoord……. kan toch geen oplichting zijn!!

  Gr.

  1. Ook ik ben via Denise de Jong, als dat al haar eigen naam is, behoorlijk belazerd.
   Haar taalgebruik klopt ook niet altijd en het lijkt erop alsof ze geen nederlandse is.
   Ze doet allemaal uitspraken over wat je allemaal kunt verdien, maar daar is uiteindelijk niets van uitgekomen. Ze zou voor mij alles regelen zodat ik niets hoefde te doen, maar raakte bijna mijn gehele inleg kwijt. Duizenden euro’s!
   Als je haar aanspreekt over de gang van zaken dan verwijst ze naar de voorwaarden en daar stopt het dan. Ze wil wel snel weer opnieuw beginnen om snel weer geld te verdienen. Ja natuurlijk!
   Klacht bij AFM ingediend en ook bij EZtrader zelf. Krijg dan bij EZtrader met ene Julia Brown te maken en de klachtafhandeling speelt nog steeds bij haar.
   Rare is wel dat Denise de Jong ook nog steeds er tussen blijft staan en zodoende kom je gewoon niet verder. Ik ben nu zelfs al mijn geld kwijt omdat ik met het restant sinds het begin van de klacht niet meer had gehandeld en ja dan vervalt gewoon je account en geld na 6 á 7 maanden!
   Ik ben nu bezig om dit via de media naar buiten te brengen om zo anderen te waarschuwen.
   Rechtelijke stappen is de volgende stap, maar dat zal niet meevallen omdat EZtrader vanuit Cyprus werkt!
   Dus allemaal gewaarschuwd voor EZtrader! Begin er NIET aan!
   Graag hoor ik van andere die ook opgelicht zijn…

   1. oi Piet,

    Ik ben in 4 weken tijd 20.000 EUR armer geworden na grote beloftes en winsten van Denise de Jong. Ook naar AFM geschreven dat dit oplichterij is.
    Reactie AFM was dat zij niet over claims gaan.
    In Belgie gebeuren zelfde praktijken.
    Misschien kunnen we samen ook de AFM aanklagen wegens het toelaten wan praktijken van Eztrader en met name Denise de Jong. Misschien is het wel een 1 mans/vrouw zaak. Wel knap opgericht in Cyprus. Ben benieuwd hoeveel mensen met hoeveel geld zijn ingestapt. Er is geen kantoor in Nederland. Gorte vraag is. Wie is Denise de Jong? wat is haar functie bij Eztrader? Er niets te vinden op google, linkedin, facebook. Nergens.
    Ik heb gevraagd om haar referenties uit Amerika waar ze gewerkt en gestudeerd heeft volgens haar.
    Een ding begrijp ik niet. Ze handelt super slecht, geen beveiliging, risico afdekking, hoog inzetten 3x opzelfde. 3x verliezen in 1 minuut.
    Van de 80 trades zijn er 60 verloren gegaan in 4 weken tijd.
    En de winst is naar Eztrader gegaan. vervolgens is mijn account opgeheven.
    Ik heb 20.000 ingezet en er is voor 16.500 EUR gehandeld via Denise de Jong. Ik wilde stoppen en restant en winst terug hebben. Kreeg niets terug.
    Mijn account werd door niet halen van 32 x omzet van 45.000 EUR binnen 90 dagen opgeheven en rekening op 0 gezet. Staat allemaal in Bonus omschrijving contract. Absurde regels natuurlijk. Alle verlies is voor eigen risico en winst voor Eztrader(Denise de Jong). En 32x omzet haal je nooit in 90 dagen. Ook al ben je een supertrader, die van de 100 trades 80 winst maakt. Ik werd na 2 weken misselijk toen ik resultaten zag en Denise de Jong een oplichtster en heks bleek te zijn. Kots kots.
    Politie, AFM doet niets. Het is een legale site goed gekeurd door AFM.
    Dit is gewoon je reinste oplichterij.
    mvg Richard uit Holland Amsterdam

  2. Ook ik ben via Denise de Jong, als dat al haar eigen naam is, behoorlijk belazerd.
   Haar taalgebruik klopt ook niet altijd en het lijkt erop alsof ze geen nederlandse is.
   Ze doet allemaal uitspraken over wat je allemaal kunt verdien, maar daar is uiteindelijk niets van uitgekomen. Ze zou voor mij alles regelen zodat ik niets hoefde te doen, maar raakte bijna mijn gehele inleg kwijt. Duizenden euro’s!
   Als je haar aanspreekt over de gang van zaken dan verwijst ze naar de voorwaarden en daar stopt het dan. Ze wil wel snel weer opnieuw beginnen om snel weer geld te verdienen. Ja natuurlijk!
   Klacht bij AFM ingediend en ook bij EZtrader zelf. Krijg dan bij EZtrader met ene Julia Brown te maken en de klachtafhandeling speelt nog steeds bij haar.
   Rare is wel dat Denise de Jong ook nog steeds er tussen blijft staan en zodoende kom je gewoon niet verder. Ik ben nu zelfs al mijn geld kwijt omdat ik met het restant sinds het begin van de klacht niet meer had gehandeld en ja dan vervalt gewoon je account en geld na 6 á 7 maanden!
   Ik ben nu bezig om dit via de media naar buiten te brengen om zo anderen te waarschuwen.
   Rechtelijke stappen is de volgende stap, maar dat zal niet meevallen omdat EZtrader vanuit Cyprus werkt!
   Dus allemaal gewaarschuwd voor EZtrader! Begin er NIET aan!
   Graag hoor ik van andere die ook opgelicht zijn…

   1. oi Lex,

    Ik ben in 4 weken tijd 20.000 EUR armer geworden na grote beloftes en winsten van Denise de Jong. Ook naar AFM geschreven dat dit oplichterij is.
    Reactie AFM was dat zij niet over claims gaan.
    In Belgie gebeuren zelfde praktijken.
    Misschien kunnen we samen ook de AFM aanklagen wegens het toelaten wan praktijken van Eztrader en met name Denise de Jong. Misschien is het wel een 1 mans/vrouw zaak. Wel knap opgericht in Cyprus. Ben benieuwd hoeveel mensen met hoeveel geld zijn ingestapt. Er is geen kantoor in Nederland. Gorte vraag is. Wie is Denise de Jong? wat is haar functie bij Eztrader? Er niets te vinden op google, linkedin, facebook. Nergens.
    Ik heb gevraagd om haar referenties uit Amerika waar ze gewerkt en gestudeerd heeft volgens haar.
    Een ding begrijp ik niet. Ze handelt super slecht, geen beveiliging, risico afdekking, hoog inzetten 3x opzelfde. 3x verliezen in 1 minuut.
    Van de 80 trades zijn er 60 verloren gegaan in 4 weken tijd.
    En de winst is naar Eztrader gegaan. vervolgens is mijn account opgeheven.
    Ik heb 20.000 ingezet en er is voor 16.500 EUR gehandeld via Denise de Jong. Ik wilde stoppen en restant en winst terug hebben. Kreeg niets terug.
    Mijn account werd door niet halen van 32 x omzet van 45.000 EUR binnen 90 dagen opgeheven en rekening op 0 gezet. Staat allemaal in Bonus omschrijving contract. Absurde regels natuurlijk. Alle verlies is voor eigen risico en winst voor Eztrader(Denise de Jong). En 32x omzet haal je nooit in 90 dagen. Ook al ben je een supertrader, die van de 100 trades 80 winst maakt. Ik werd na 2 weken misselijk toen ik resultaten zag en Denise de Jong een oplichtster en heks bleek te zijn. Kots kots.
    Politie, AFM doet niets. Het is een legale site goed gekeurd door AFM.
    Dit is gewoon je reinste oplichterij.
    mvg Richard uit Holland Amsterdam

  1. Beste allemaal , waarschijnlijk spreek je ook met een slachtoffer van de ‘Denise de Jong’ , eigenlijk lees ik bij jullie precies datgene wat mij ook momenteel overkomt.Het is verwonderlijk dat dit nog steeds kan , er had allang een wet moeten zijn tegen dergelijke ‘uitwassen’ . Het zal met mij denk niet anders aflopen dan wat jullie is overkomen , en helaas heb ik jullie berichten ‘te laat’ gelezen. Het 010 nummer van deze oplichter is natuurlijk Rotterdam , is dan niet te achterhalen waar er vandaan wordt geopereerd?

 3. EZtrader moet in de USA een boete betalen van 1 miljoen dollar vanwege oplichterij, ikzelf ben ook in 2013 benadeeld, en heb er filmpjes van gemaskt. allerlei instanties proberen te activeren, AFM is1 Grote poppekast. Maar in de USA zijn ze de klos !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *