blog

Online marketeers zijn schaars. Dat is een feit. Bij TRES leiden we daarom geregeld intelligente starters op tot junior online marketeers. Een studieplan is dan geen overbodige luxe. Wil je je kansen vergroten op een functie in de online wereld? Zes tips, afkomstig uit ons studieplan, om een ‘kickstart’ te maken als junior online marketeer. Vergeet (bijna alle) boeken, vergeet studies. Dit moet je weten!

Tip 1: Word Google AdWords Professional

Pure zelfstudie. Google heeft enorm veel tijd geïnvesteerd om haar AdWords-software van A-Z te beschrijven. Waar de online examens vroeger nog een paar tientjes kostten, is het tegenwoordig gratis. De studiestof is flink verrijkt met video’s en goede voorbeelden. Je ontvangt minimaal twee certificaten.

https://support.google.com/partners/topic/3204437?hl=nl&ref_topic=3111012 


Tip 2 : Master of Jargon

In de wereld van online marketing worden veel synoniemen gebruikt. Sterker nog, deze synoniemen in het Nederlands hebben ook een Engelse variant. Zo kan één kanaal vijf á zes ‘namen’ hebben. Onderstaande definities zijn termen die je moet kennen. De essentie daarvan. Deze termen worden veelal gebruikt door toekomstige collega’s en/of klanten. Zoek uit wat ze betekenen en gebruik ze correct. Dat scheelt een hoop verwarring.

Searchbox sitelink
Rich Snippets
Fold
Knowledge Graph
AdWords Quality Score
Medium Rectangle, Leaderboard, Skyscraper, Rectangle, Squares, etc.
Remarketing
Responsive
Adaptive
Conversiepixel
Remarketingpixel
Canonical
Meta description
UTM-codes
Meta keywords
Title-tag
H1, H2, H3, H4
Reguliere expressie
Wireframe
Mouseflow
Usabila
Qualaroo
Google Experiments
A/B-testing
Multivariate testing
Optimizely
Clicktale
Eventtracking
UserID’s Analytics
Google Pagespeed
PageRank
Linkbuidling
Linkbait
Wayfinding footer
Breadcrumbs
Google AdSense
Google insights for Search / Google Trends
Bouncepercentage
Afhaakpercentage
Programmatic Bidding
SEO
SEA
PPC
Google Tag Manager
Google Grants
DoubleClick / DART / DFP
AdMob
CTR
OpenX
CPM
CPC
CPS
AdWords zoektrechters
AdWords Editor
AdWords gedeelde bibliotheek
Frequency Caps
AdWords plaatsingen
Facebook Offers
Universal Analytics
Analytics e-commerce tracking
Analytics Enhanced e-commerce tracking
Redirects (301, 404, 503, 200, etc)
SERP
Sitelinks
UX
HTML5
CSS3
API
XML
JSON
RSS
RTB


Tip 3: Online studeren

Online marketing is een mooi vakgebied met 1 nadeel: na een (korte) vakantie loop je als junior online marketeer alweer achter. Als starter heb je dus echt behoorlijk wat in te halen. Bovendien zijn boeken en studies al snel verouderd. Houd daarom de Analytics Academy in de gaten. Maar ook online cursusaanbieders zoals Udemy, Udacity en Coursera. Van HTML, WordPress, Magento tot de AdWords Editor; van bijna elk onderwerp zijn er online goede trainingen te vinden. Interessante voorbeelden:

 

Tip 4: Weten = Meten

Een basisvaardigheid van een online marketeer is het analyseren van gegevens. Leuk, een Google AdWords campagne opzetten, maar wat levert het nu daadwerkelijk op? Tijd om Google Analytics onder de knie te krijgen. Ook voor Google Analytics heeft Google een volledige omgeving gecreëerd. Inclusief examenmogelijkheden. Gratis.

 

Tip 5: Recent, Recenter, Recentst

De meeste online kennis bevindt zich online. Onderstaande blogs zijn must-reads.

http://www.kaushik.net/avinash/
http://www.annielytics.com/
http://www.seroundtable.com
http://adwords-nl.blogspot.com
http://adwords.blogspot.com
http://www.ppchero.com/
http://www.clickz.com/
http://analytics.blogspot.com
http://cutroni.com
http://searchengineland.com/
http://www.moz.com

Kan je geen genoeg krijgen van blogs over zoekmachine-marketing? Ga dan eens mee naar Mozcon. De bloggers hierboven zijn meestal aanwezig. Als bezoeker of als spreker. Voor de liefhebbers heb ik wel een lijstje met de beste hotels en het moois dat Seattle nog meer te bieden heeft.

Tip 6: Read!

Natuurlijk dien je blogs te volgen. Versers dan bovenstaande blogs kan niet, toch is een ‘holistisch’ beeld bij bepaalde vakgebieden belangrijk. Die informatie kun je uitermate goed vinden in onderstaande boeken. Je gaat niet lezen hoe en waar bepaalde instellingen staan, maar wel hoe statistieken op verschillende manier te interpreteren zijn. Must-reads.

Welke tips heb jij?

Ben je online marketeer en heb je tips voor onze beginnende collega’s? Zet ze dan hieronder in de comments.

3 reacties op “De 6 beste tips voor nieuwe online marketeers

  1. Op Google+ zijn diverse leuke Communities te vinden voor zowel beginnende als gevorderde online marketeer. Veel onlinemarketing specialisten die leuke discussies starten, onderzoeken delen en bereid zijn vragen te beantwoorden

  2. Goede tips! Ik heb wel de indruk dat ze sterk gericht zijn op zoekmachinemarketing, terwijl dat natuurlijk maar één aspect is van online marketing. Is dat toevallig in deze selectie, of richt Tres zich minder op andere dingen (zoals social media marketing)?

    1. @Joost; eens!

      @mymorna; goed punt! Dit is het ‘standaard’ traject. Voor elke nieuwe functie is het belangrijk te kijken welke vaardigheden noodzakelijk zijn. Elk studieplan is dan ook uniek. De standaard gaat wel uit van een “basis”, zodat je de details – die het verschil maken- ook meekrijgt. Je kunt wel alles ‘een beetje’ doen, maar het begint bij de basis (en in andere gevallen is dat social).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *