Trage websites: Voor velen een herkenbare persoonlijke frustratie. Daarnaast is het ook nog eens een enorme conversie-killer. Of er iets te doen is aan trage websites? Uiteraard! Lees hier 7 tips voor een snellere website.

1. Verklein afbeeldingen naar het juiste formaat

Hoewel een browser zelf afbeeldingen kan verkleinen naar het gewenste formaat, is dit absoluut af te raden. Iedere afbeelding, hoe klein deze ook in de browser getoond wordt, moet volledig worden gedownload. Dit kan tot veel onnodig dataverkeer leiden, wat vervolgens leidt tot een tragere website. Serveer daarom afbeeldingen altijd op het gewenste formaat. Ook het bestandstype is hier van belang. Gebruik doorgaans voor foto’s het JPEG-formaat. Voor logo’s en iconen met een transparante achtergrond kan het beste gebruik worden gemaakt van het PNG-formaat. Daarnaast zijn browsers niet gespecialiseerd in het schalen van afbeeldingen, waardoor deze er niet altijd mooi uit komen te zien.

Zorg er voor dat de afbeelding in een fotobewerkingsprogramma wordt geschaald alvorens het op de website wordt getoond. Veel CMS-systemen kunnen de afbeelding ook op het juiste formaat aanbieden.

2. Verminder het aantal requests naar de server

Iedere keer als een website een bestand nodig heeft, wordt een verzoek gedaan naar de server. Elk van deze verzoeken kost tijd; het adres van de server moet worden opgezocht, de informatie moet door de server worden geleverd, het bestand moet worden gedownload en vervolgens moet de informatie worden verwerkt. Met name het verzoek naar de server neemt veel tijd in beslag. Het is daarom belangrijk om het aantal verzoeken vanaf de website tot een minimum te beperken. Het is beter om 1 bestand van 100kb te downloaden dan 10 bestanden van 10kb. Enkele tips hiervoor:

– Voeg stylesheets (css-bestanden) samen tot 1 bestand

– Voeg javascript-bestanden samen tot 1 bestand

– Maak gebruik van sprites: een groot aantal (kleinere) afbeeldingen die zijn samengevoegd tot 1 grote afbeelding, en waar alleen het juiste deel van de afbeelding wordt getoond.

3. Maak gebruik van caching

De meeste websites maken veelvuldig gebruik van stylesheets, script-bestanden en afbeeldingen. Bij ieder paginabezoek moeten deze bestanden worden gedownload. Zonde, want deze bestanden wijzigen zelden. Door gebruik te maken van caching worden deze bestanden op de computer (of tablet, mobiel etc.) van de bezoeker opgeslagen. Bij ieder paginabezoek wordt gekeken of dit bestand al bij de gebruiker aanwezig is. Caching zorgt er niet alleen voor dat de website sneller geladen kan worden, maar kan ook aanzienlijk schelen in dataverkeer.

4. Liever geen 404’s

Wanneer een pagina niet kan worden gevonden geeft de webserver een foutmelding terug (deze melding heeft de foutcode 404, vandaar de term ‘404’ of ‘404-pagina’). Hoewel een browser zelf in staat is om een foutmelding te tonen is het verstandig om zelf een 404-pagina te creëren. Op deze pagina kan de bezoeker worden doorverwezen naar bijvoorbeeld de homepage, de zoekfunctie of de catalogus. Niet alleen pagina’s die niet kunnen worden gevonden geven een foutcode terug, dit geldt ook voor afbeeldingen, scripts en stylesheets. Bij het aanroepen van deze 404-pagina wordt dus iedere keer een complete webpagina opgebouwd, wat tot veel extra serverbelasting kan zorgen. Zorg er dus altijd voor dat afbeeldingen, scripts, stylesheets etc. ook daadwerkelijk op de server aanwezig zijn zodat deze geen 404-meldingen opleveren.

5. Beperk het aantal externe scripts

Websites maken tegenwoordig veelvuldig gebruik van externe scripts (bestanden die op een andere server staan dan de website). Denk bijvoorbeeld Google Analytics, lettertypen, Facebook like-box of Twitterknoppen. Om deze bestanden te downloaden moet de browser eerst het adres van die server opzoeken (DNS lookup). Dit is een vertragende factor voor het laden van de website. Hoe meer externe scripts er geladen worden, hoe langer het laden uiteindelijk zal duren. Daarnaast bestaat het gevaar dat de externe server niet beschikbaar is. De website blijft dan net zo lang wachten tot het de foutmelding (404-code) van de externe server terug krijgt. Hierdoor lijkt het laden nog veel langer te duren en kan de website ongewenst gedrag vertonen. Probeer er daarom zo veel mogelijk voor te zorgen dat de website ook zonder deze scripts kan werken, en dat deze scripts pas worden aangeroepen wanneer de rest van de website al is geladen.

6. Zorg voor een snelle server & verbinding

Voor een snelle website is het uiteraard belangrijk dat de server waarop de site draait de pagina’s en andere bestanden zo snel mogelijk serveert. Websites maken vaak gebruik van programmeertalen om te bepalen welke informatie getoond moet worden, componenten om hierbij te assisteren, databases om de gegevens in op te slaan etc. Voor complexe websites kan dit veel rekenkracht en geheugen van de server eisen. Zorg voor een goede hosting, zodat deze zaken het serveren van de bestanden niet vertraagt.

7. Comprimeer afbeeldingen, scripts, javascript en HTML

Alle bestanden die door een website worden gebruikt moeten door de browser worden gedownload. Door de bestanden automatisch te comprimeren (middels gzip) worden de bestanden kleiner en hoeft er dus minder te worden gedownload. De website wordt hierdoor sneller geladen.

Voor het uitvoeren van deze tips heeft u, uitgezonderd wellicht van het verkleinen van de afbeeldingen, de hulp van uw host nodig. Daarnaast zijn er uiteraard nog meer mogelijkheden om een website verder te optimaliseren. Heeft u last van een trage website? Neem eens contact op met uw websiteleverancier! Die helpt u ongetwijfeld snel(ler) verder…

1 reactie op “7 tips voor een snellere website

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *